Pages

Monday, September 30, 2013

KEK HOKKAIDO

KEK CHIFFON

BAHAN-BAHAN A:
8 biji telur putih
8 sudu besar gula
1 sudu teh cream of tar tar

BAHAN-BAHAN B :
8 sudu besar gandum
4 sudu besar minyak
4 sudu air
1 sudu teh esen vanilla
8 biji kuning telur

CARA-CARA:

  1. Masukkan minyak, air, esen vanilla, kuning telur dan kacau hingga rata.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata.
  3. Di bekas yang lain, masukkan bahan A dan pukul hingga kembang 4 kali ganda.( pastikan guna bekas yang besar)
  4. Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke adunan A.
  5. Pukul hingga rata.
  6. Bolehlah masukkan ke dalam acuan yang anda suka.
  7. suhu 170' dan masa 20 min.
* Pastikan peralatan kering dan jangan bagi setitik air pun masuk dalam telur putih.

CREAM CUSTARD

BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml uht whipping
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanilla

CARA-CARA:

  1. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan gula ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan 1-2 besar susu. Kacau rata jangan ada berketul-ketul.
  3. Masukkan telur dan kacau lagi.
  4. Masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  5. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
  6. Masak hingga pekat.
  7. Masukkan mentega dan kacau rata.

# Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dengan api sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yang licin.

CREAM PUTIH

BAHAN-BAHAN:
250 ml non dairy wipping cream
3 sudu besar gula aising

CARA-CARA:

  1. Campurkan kesemua bahan.
  2. Pukul sampai dia naik 3 kali ganda.
# Jangan pukul lama sangat nanti ia terasing.

CARA NAK MASUKKAN CREAM

  • Cucuk nozel pada kek dan picitkan. Hias mengikut kreativiti masing-masing.

No comments:

Post a Comment