BAHAN-BAHAN A:
8 biji telur putih
8 sudu besar gula
1 sudu teh cream of tar tar
BAHAN-BAHAN B :
8 sudu besar gandum
4 sudu besar minyak
4 sudu air
1 sudu teh esen vanilla
8 biji kuning telur
CARA-CARA:
- Masukkan minyak, air, esen vanilla, kuning telur dan kacau hingga rata.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata.
- Di bekas yang lain, masukkan bahan A dan pukul hingga kembang 4 kali ganda.( pastikan guna bekas yang besar)
- Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke adunan A.
- Pukul hingga rata.
- Bolehlah masukkan ke dalam acuan yang anda suka.
- suhu 170' dan masa 20 min.
* Pastikan peralatan kering dan jangan bagi setitik air pun masuk dalam telur putih.
CREAM CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml uht whipping
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanilla
CARA-CARA:
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan gula ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1-2 besar susu. Kacau rata jangan ada berketul-ketul.
- Masukkan telur dan kacau lagi.
- Masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
- Masak hingga pekat.
- Masukkan mentega dan kacau rata.
# Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dengan api sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yang licin.
CREAM PUTIH
BAHAN-BAHAN:
250 ml non dairy wipping cream
3 sudu besar gula aising
CARA-CARA:
CREAM PUTIH
BAHAN-BAHAN:
250 ml non dairy wipping cream
3 sudu besar gula aising
CARA-CARA:
- Campurkan kesemua bahan.
- Pukul sampai dia naik 3 kali ganda.
# Jangan pukul lama sangat nanti ia terasing.
CARA NAK MASUKKAN CREAM
CARA NAK MASUKKAN CREAM
- Cucuk nozel pada kek dan picitkan. Hias mengikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment