BAHAN - BAHAN :
1 CWN GULA#
1 CWN SUSU PEKAT#
1 CWN SUSU SEJAT ( SUSU CAIR ) #
1 CWN MINYAK JAGUNG / MINYAK MASAK #
1 CWN SERBUK KOKO # (di ayak)
1 1/2 CWN GANDUM + 1 TSP SODA BIKABONAT (di ayak)
3 BIJI TELUR
CARA - CARA :
- Campurkan semua bahan yang bertanda # dan kacau di atas api yang sederhana sehingga gula hancur.
- Matikan api dan biarkan ia sejuk. Panaskan pengukus and buat lapisan cream cheese dulu.
- Masukkan telur satu persatu sambil kacau .
- Masukkan tepung yang telah diayak, gaul kesemuanya hingga sebati.
- Isikan 1/4 acuan dan kukus sehigga masak.( coz nanti dia naik )
- Kemudian tuangkan cheese ke atas kek yang telah masak dan kukus lagi ye.
- Lepas tu masukkan lapisan ketiga iaitu adunan kek coklat, kukus sehingga masak.
- Sejukkan dan hias mengikut citarasa masing -masing.
LAPISAN CHEESE :
BAHAN - BAHAN :
250 G CREAM CHEESE
3 TBS GULA KASTOR
1 BIJI TELUR
1 TBS BESAR TEPUNG GANDUM
2 TBS BESAR AIR
CARA - CARA :
- Pukul cream cheese dengan gula hingga kembang
- Masukkan tepung, air dan telur. Pukul sebentar hingga sebati.
- Sedia untuk digunakan.
UNTUK HIASAN ( GANACHE SIMPLE )
BAHAN - BAHAN :
150 G COOKING CHOCOLATE
1/4 CWN SUSU CAIR
1 TBS SUDU MINYAK BESAR (SAYURAN/MASAK)
CARA - CARA :
- Cairkan susu dan cooking choc yang dipotong kecil dengan kaedah double boiler.
- Padamkan api dan kacau hingga choc cair.
- Masukkan minyak dan kacau.
- Biar dalam 5 - 10 minit. Kemudian curah atas kek.
No comments:
Post a Comment